
Duca
Duca
Med en skön blend av Merlot och Cabernet Sauvignon är det här nästan så när man kan komma en fin Bordeaux utanför Frankrikes gränser. Men så är vi ju faktiskt inte allt för långt bort från gränsen, bara ca 10 mil. Fast då är ju Bordeaux en bra bit längre ner....
Men Egon Schmitt's variant av Bordeauxblend tar skickligt upp konkurrensen med fransoserna och bjuder på härliga, bäriga och fruktiga smaker, främst i forma av svarta vinbär och plommon. Så kommer de rostade tonerna in och tuffar till det, vi anar kaffe och kanske lite choklad, men också kärva, finstämda tanniner. Här är smaker, mycket smaker. Och de varar länge.
Målet för Schmitt är att kombinera riklig frukt med massor av kraft. De exakta proportionerna mellan druvorna varierar år från år, och provas nogsamt fram för att få fram allra bästa smak. Druvorna kommer från lågavkastande vinfält och vinet lagras på små, nya ekfat för fullborda den distinkta, personliga smakkaraktären. Efter 2 år på ekfat börjar Familjen Schmitt den noggranna utprovningen av VILKA av faten som ska få bli Duca XI vinet det året. Årgången är 2020 och den kan absolut drickas nu i höst, men hinns det inte med, så deppa inte ihop - vinet lär bara bli bättre och bättre med n¨ågra år till i källaren.
Det här är ett vin som vill ha kött, en grillad eller stekt bit kanske? Eller som Jochen Schmitt säger:
- med rostat vildsvin eller nötkött tournedo, rejäla rätter med mörkt kött, med en bit parmesanost och en god bok
Weingut Egon Schmitt
Merlot, Cabernet Sauvignon (och lite Cabernet Franc), 2020
Alkoholhalt: 14%
Egon Schmitt ställde om till ekologisk odling för några år sedan och blev certifierade 2023, vilket är före detta vins odling.