
Sango

Sango
- Vi säljer det inte förrän det är perfekt! förklarar Roberto, enologen (vinskaparen) på Bodega Rejadorada.
Vår årgång är från 2016 och det är först nu det är redo att säljas helt enkelt. Olika årgångar behöver olika lång tid på sig. Så vissa år, ja då finns inte Sango. Är man perfektionist så är man.
Och vad blir det när då är redo att säljas? Jo, ett underbart vin, med mycket fruktighet och bärtoner, elegant balanserat av lagom med tanniner.
Druvan heter Tinta de Toro och är en lokal variant av Tempranillo, som ger mindre druvor (storleksmässigt). Det gör att smaken generellt är mer koncentrerad, att man får mer skal per druvmängd och därmed lite mer tanniner. Men på Rejadorada har man provat sig fram till hur man ska hantera druvorna och vinet för att få fram det bästa ur denna sort, bland annat har vinet kortare tid med skalkontakt, än vad man har i exempelvis Rioja.
Dessa druvor har vuxit på 80 år gamla vinstockar, på mager jord. Man väljer bara ut de bästa, minsta och mest koncentrerade druvorna. Skalkontakten är ganska lång, så här finns bra med tanniner som lyfter de varma, bäriga tonerna. Det känns lite skogigt, lite granbarr, slånbär, svarta vinbär. Men vi hittar också lakrits, svartpeppar, lagerblad, lite tobak.
Vinet lagras minst 18 månader på franska ekfat (225 l), några med intensiv rostning, andra med lättare rostning, för optimal komplexitet i smaken.
Servera den till grillad entrecote, viltkött eller liknande. Låt inte maten ta över för mycket, utan låt vinet få komma till sin rätt.
Bodega Rejadorada, Toro, Spanien
Druva: Tinto de Toro, 2018
Alkoholhalt: 15%
Rejadorada odlar sina druvor utan att bespruta med kemiska bekämpningsmedel, och följer de krav som ställts på ekologisk odling, men de har inte ansökt om EKO-certifiering ännu.