Spätburgunder

Spätburgunder

En lätt, fräsch, kryddig, bärig Pinot Noir - eller Spätburgunder - är nästan som ett slags vin i sig själv. Det är ju inte alls som andra röda viner och det är heller inte ett rosé. Visst är det härliga röda bär, som körsbär, hallon och jordgubb, men det är också en tjusig antydan till mineraler, lera och kalk, som gör det så läckert elegant! Och vet ni..... i eftersmaken, då kommer det en svaag kaffeton! Som liksom skojar till det lite, lättar upp det strama och eleganta så det blir lättjefullt och avslappnat istället. Här är många smaker! Man kan gärna ta tid på sig att dricka det för sig själv så man verkligen hinner uppfatta dem alla. 

Pinot Noir är en allmänt ganska kinkig druva, som triva bäst i något kallare klimat. Därav funkar den ofta bra i Tyskland. Får den för mycket sol och värme, kan den upplevas som syltig. Druvorna har tunna skal, som gör den både känslig för sjukdomar och ger den låga tanninnivåer. För att undvika det där syltiga så ser Jochen Schmitt till att skörda druvorna preciis innan de mognar. Då har de hunnit utveckla mycket aromer, men inte för mycket socker. Efter jäsningen har det här vinet fått ligga ett år på finporiga, nya, franska ekfat, som ger den där elegansen i smaken

Ekologiskt
Weingut Egon Schmitt, Pfalz, Tyskland
Pinot Noir (Spätburgunder), 2023
Alkoholhalt: 13,5%